Możliwości wykorzystania wspólnych wartości (shared values) w procesie implementacji strategii rozwoju - Kuczyński, Piotr Mateusz (The Possibilities of Shared Values Application in the Process of Development Strategy Implementation, 2010)
Zagadnienia związane z implementacją strategii rozwoju są tym obszarem zarządzania strategicznego, który współcześnie przysparza najwięcej trudności zarządzającym organizacjami. Wśród przyczyn tego stanu rzeczy jest fakt uzależnienia powodzenia procesu implementacji od szeregu zróżnicowanych czynników, spośród których podkreślane jest szczególne znaczenie czynników o charakterze społeczno-kulturowym. Niniejsza praca wskazuje na szanse i zagrożenia, które zarządzanie oparte na wspólnych wartościach może przynieść dla skutecznej implementacji strategii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 205-214
Keywords: strategia; wdrożenie; kultura organizacyjna; opór wobec zmian