Zewnętrzne bariery rozwoju w cyklu życia małych i średnich przedsiębiorstw - Matejun, Marek (External Barriers to Development in Small and Medium Sized Enterprises Life Cycle, 2010)
W procesach rozwojowych małe i średnie przedsiębiorstwa napotykają szereg ograniczeń zewnętrznych utrudniających osiągnięcie wyznaczonych celów. Próbę ich identyfikacji i dynamicznego opisu można podjąć na gruncie modeli cyklu życia organizacji. W niniejszym artykule przedstawiono identyfikację i analizę podstawowych, zewnętrznych barier rozwoju występujących w cyklu życia wybranego przedsiębiorstwa należącego do zbiorowości małych i średnich przedsiębiorstw (MSP).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 243-254
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; cykl życia organizacji; bariery rozwoju przedsiębiorstw; zarządzanie małą i średnią firmą