Zarządzanie przez delegowanie uprawnień - instytucje niewiększościowe w narodowych systemach innowacyjnych : przykład rozwiązań polskich - Moszkowicz, Krystyna; Kwieciński, Leszek (Management by Delegating Authorizations - Non-Majoritarian Institutions in the National Innovation Systems : Case Study of Poland, 2010)
W artykule przedstawiono nowe metody zarządzania polityką innowacyjną, do których zalicza się instytucje niewiększościowe. Pokazano główne elementy wpływające na proces ich tworzenia, a także prawne regulacje dotyczące ich funkcjonowania w warunkach polskich. Na zakończenie sformułowano tezy dotyczące instytucjonalizacji polityki innowacyjnej w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 269-278
Keywords: polityka innowacyjna; narodowy system innowacji; instytucje niewiększościowe; nowe zarządzanie publiczne