Benchmarking strategiczny w kontekście budowania strategii naśladownictwa - Niemczyk, Jerzy; Pruszyński, Michał (Strategic Benchmarking in the Context of Creating Imitation Strategy, 2010)
Celem artykułu jest krytyczne przyjrzenie się benchmarkingowi strategicznemu z perspektyw różnych szkół w kontekście formułowania skutecznych strategii naśladownictwa. W artykule analizowane są wybrane ujęcia benchmarkingu strategicznego, wskazywane są słabości i mocne strony różnych definicji takiego benchmarkingu z perspektywy budowy skutecznych strategii naśladownictwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 279-286
Keywords: benchmarking; strategiczny benchmarking; strategia; naśladownictwo; imitacja