Działania zarządcze w okresie kryzysu w sektorze ubezpieczeń na przykładzie wybranego towarzystwa ubezpieczeniowego na życie - Piekarz, Halina; Lasak, Robert (Management Activities in the Period of Crisis in Insurance Sector in Poland, 2010)
W artykule przedstawiono najistotniejsze problemy kryzysowe firmy działającej w sektorze ubezpieczeń. Przyjęto, że kryzys ma charakter kryzysu sprzedaży i przychodów, co znalazło przełożenie na sposób diagnozowania oraz poszukiwania rozwiązań minimalizujących skutki kryzysu. Podjęto następujące kwestie: analizę kryzysowych trendów w sektorze ubezpieczeń na życie, analizę krytycznych czynników kryzysu, jak zmiana potrzeb klienta, elastyczność popytu, program działań naprawczych, jak wzmocnienie funkcji monitoringu, polityka personalna.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 308-318
Keywords: kryzys sprzedaży; sektor ubezpieczeń na życie; klient sektora ubezpieczeniowego; monitoring