Foresight strategiczny jako narzędzie kształtowania przyszłości - Safin, Krzysztof; Ignacy, Jarosław (Strategic Foresight as an Instrument for Formation of the Future, 2010)
Badania nad przyszłością różnych dziedzin gospodarki z wykorzystaniem narzędzi (metodyki) foresight prowadzone są w Polsce od kilkunastu lat. Foresight wraz z innymi technikami planistycznymi i technikami badania otoczenia, takimi jak prognozowanie skupione na metodach służących przewidywaniu przyszłości za pomocą modelowania oraz technik ekonometrycznych, koncepcja słabych sygnałów, programowanie rozwoju i zarządzanie strategiczne, tworzy pewną przestrzeń o dosyć "zagmatwanej" strukturze. Relacje między tymi narzędziami są niejasne - bardzo często wykorzystują te same metody, odnoszą się do tych samych zjawisk, a różnice ograniczają się do niuansów semantycznych. Artykuł stanowi próbę ustalenia, na bazie dorobku literatury przedmiotu, "zakresu wpływów", miejsca w przestrzeni różnych metod i differentia specifica foresightu, zwłaszcza foresightu strategicznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 379-389
Keywords: foresight technologiczny; foresight strategiczny; metody przewidywania przeszłości