Partnerstwo przedsiębiorstw jako czynnik rozwoju ich kompetencji strategicznych - Sudolska, Agata (Inter-Firm Partnership as the Factor of an Enterprise's Strategic Competences Development, 2010)
We współczesnych realiach gospodarczych obserwuje się rosnące znaczenie partnerstwa jako strategii umacniania konkurencyjności przedsiębiorstw. Partnerstwo zyskuje na znaczeniu na skutek komplikowania się uwarunkowań, w jakich przedsiębiorstwa muszą dziś funkcjonować i planować swój rozwój. Akumulacja zasobów, szczególnie tych, które umożliwiają kreowanie wyróżniających przedsiębiorstwo kompetencji strategicznych, staje się głównym motywem podejmowania przez podmioty gospodarcze współdziałania realizowanego w rozmaitych formach i z rozmaitymi partnerami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 418-427
Keywords: partnerstwo; współpraca; synergia; kompetencje strategiczne