Dominujący nurt zarządzania strategicznego z perspektywy krytycznej - Sułkowski, Łukasz (A Dominant Approach in Strategic Management from a Critical Point of View, 2010)
Zarządzanie strategiczne, uznawane przez wielu autorów za najważniejszą część nauk o zarządzaniu, leży w centrum racjonalistycznego nurtu teorii i praktyki tej dyscypliny. Dominująca perspektywa wpisuje się w ramy obiektywistycznej nauki mającej dostarczać menedżerom organizacyjnym wymiernej i konkretnej wiedzy pozwalającej trafnie podejmować istotne decyzje organizacyjne. W rozumieniu strategii dostrzec można również rozwój nurtów subiektywistycznych opartych na podejściach: interpretatywno-symbolicznym, krytycznym oraz postmodernistycznym, jednak ich znajomość, a tym bardziej asymilacja, zarówno wśród badaczy, jak i menedżerów jest niewielka. Krytyczna teoria zarządzania strategicznego stanowi obecnie marginalny, choć stopniowo zyskujący na znaczeniu nurt zarządzania. W sferze teorii związana jest z nurtem krytycznych studiów zarządzania (Critical Management Studies). W odniesieniu do praktyki obok krytycznego spojrzenia na niesprawiedliwe praktyki zarządzania strategicznego i tworzenie fałszywej świadomości proponowane jest rozwijanie metod emancypacji oraz partycypacji grup defaworyzowanych (np. empowerment).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 428-442
Keywords: nurt krytyczny w zarządzaniu; krytyczne zarządzanie strategiczne