Technologia inteligentnych agentów na rynku elektronicznym - Bartuś, Kamila; Bartuś, Tadeusz (Technology of Intelligent Agents on Electronic Market, 2010)
Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości wykorzystania inteligentnych agentów na rynku elektronicznym. Przedstawiono istotę inteligentnych agentów, przytoczono ich główne klasyfikacje oraz architekturę. W dalszej kolejności opisano przykładowe zastosowania inteligentnych agentów na rynku elektronicznym, np. Fido, Inguaris. W końcowej części opracowania wskazano zalety oraz mankamenty tych rozwiązań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 90-104
Keywords: inteligentny agent; architektura intelegentnego agenta; wirutalny asystent