Kulturowe uwarunkowania zmian strategii zarządzania w urzędach administracji publicznej - Szymańska, Katarzyna (The Cultural Background of Changes in Strategic Management of Public Administration Institutions, 2010)
Myślenie strategiczne stało się niezbędne w każdej współczesnej organizacji. Ten nowy paradygmat stanowi istotny punkt odniesienia do wyznaczenia nowych reguł strategicznego zarządzania również dla urzędów administracji publicznej. Wychodząc z założenia, że strategia organizacji oraz jej struktura, typ ludzi sprawujących w niej władzę, system kontroli i sposób funkcjonowania odzwierciedlają kulturę danej organizacji, zasadne wydaje się przedstawienie podstaw kulturowych strategii zarządzania publicznego. Koniecznością staje się zinterpretowanie elementów kultury organizacyjnej, tj. wartości, norm, postaw i wzorów zachowań obowiązujących w danym urzędzie i określenie ich wpływu na podjęte decyzje strategiczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 447-456
Keywords: kultura organizacyjna; strategia; zarządzanie strategiczne; urząd administracji publicznej