Manipulowanie strategią CSR w branży tytoniowej na przykładzie koncernu British American Tobacco - Szymańska, Marika; Trubisz, Ewelina (The Manipulation of CSR Strategy on the Example of the British American Tobacco Company, 2010)
Celem artykułu jest pokazanie, jak bardzo założenia strategii CSR (Corporate Social Responsibility) mogą odbiegać od motywów i sposobów wdrażania przez wybraną firmę. W wielu przypadkach tego typu strategia jest wykorzystywana jako jedno z efektywniejszych narzędzi PR, pomagających w budowaniu wizerunku firmy przyjaznej środowisku i zaangażowanej w dialog społeczny. Rozważania zostały oparte na przykładzie koncernu tytoniowego British American Tobacco (BAT), który poprzez okazjonalne działania filantropijne określa swoją strategię jako odpowiedzialną społecznie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 457-464
Keywords: CSR; etyka; strategia; zarządzanie; narzędzia PR