Alternatywne scenariusze rozwoju Polski w perspektywie roku 2020 jako wynik zastosowania metody foresight - Wołczek, Przemysław (The Alternative Scenarios of Poland's Development in Perspective by 2020, as a Result of the Application of the Foresight Method, 2010)
Współcześnie organizacje, w tym państwa, funkcjonują w bardzo turbulentnym, dynamicznym i zmiennym otoczeniu. Taka sytuacja powoduje, że konieczne staje się poszukiwanie narzędzia, które umożliwi antycypowanie przyszłych kierunków zmian i właściwe przygotowanie się do nich. Takim narzędziem wydaje się być foresight. W artykule przedstawiono alternatywne scenariusze rozwoju Polski w perspektywie roku 2020, które powstały w wyniku badań prowadzonych w ramach Narodowego Programu Foresight "Polska 2020".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 498-510
Keywords: foresight; scenariusze rozwoju; czynniki kluczowe; czynniki niepewności