Grupy kapitałowe jako forma sieciowej organizacji przedsiębiorstw - Zając, Czesław (Holdings as a Form of a Network Organization of Companies, 2010)
W opracowaniu poruszono problematykę grup kapitałowych, traktowanych jako zgrupowania przedsiębiorstw utworzone do realizacji określonych celów, najczęściej o strategicznym znaczeniu. Przedstawiono przesłanki powstawania grup kapitałowych osadzone na motywach: organizacyjnym, finansowym, rynkowym i menedżerskim. Dokonano także charakterystyki tych grup jako organizacji sieciowych, ze szczególnym uwzględnieniem konieczności przestrzegania przez spółkę dominującą zasad "myślenia sieciowego".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 530-537
Keywords: grupy kapitałowe; organizacje sieciowe; myślenie sieciowe