CRM jako narzędzie wspierające system informacyjny logistyki - Gryncewicz, Wiesława; Kostrzewa, Anna (CRM as an Instrument Supporting Logistics Information System, 2010)
Artykuł ma na celu zaprezentowanie koncepcji oraz korzyści wynikających z praktyk zarządzania opartych na CRM (Customer Relationship Management). Przedstawia procedurę wdrożenia systemu zarządzania relacjami z klientem oraz jego wpływ na wspomaganie logistyki w firmie, gdzie wysoka jakość obsługi klienta jest wartością.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 177-190
Keywords: system informacyjny; system infroamcyjny logistyki; CRM