Opodatkowanie nieruchomości w Polsce na tle wybranych państw Europy Środkowo-Wschodniej : koncepcje przekształceń - Felis, Paweł; Patrzałek, Leszek; Bem, Agnieszka; Bernardelli, Michał; Malinowska-Misiąg, Elżbieta; Olejniczak, Jarosław; Kowalska, Milena (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Monografia jest wynikiem badań prowadzonych w ramach drugiej edycji Międzyuczelnianego Grantu Badawczego SGH-UEW realizowanego w latach 2020-2023. Celem podjętych w książce rozważań teoretycznych i empirycznych nad podatkiem od nieruchomości i jego skutkami jest próba wypełnienia luki w istniejącym stanie wiedzy z zakresu modeli opodatkowania nieruchomości i ich wpływu na finanse samorządowe. Praca składa się ze wstępu, trzech rozdziałów i zakończenia. Niektóre części rozdziałów pierwszego i trzeciego mają charakter teoretyczny (wybrane aspekty samodzielności dochodowej oraz nierówności fiskalnych w samorządzie terytorialnym). Wszystkie trzy rozdziały zawierają wyniki badań autorskich. W rozdziale pierwszym przedstawiono zagadnienie samodzielności dochodowej gmin w ujęciach teoretycznym oraz empirycznym. Znajduje się w nim również część dotycząca podatku od nieruchomości w Polsce – jego wydajności fiskalnej oraz fiskalnych skutków władztwa podatkowego gmin. Rozdział drugi poświęcony został omówieniu i ocenie podatku od nieruchomości w wybranych państwach Europy Środkowo-Wschodniej. Zaprezentowano w nim niektóre determinanty (zależne i niezależne od decyzji władz lokalnych) wydajności fiskalnej podatków lokalnych, w tym podatków od nieruchomości. W rozdziale trzecim omówiono koncepcje zmian w obowiązującym w Polsce powierzchniowym podatku od nieruchomości oraz symulacje ich skutków finansowych. W opracowaniu wykorzystano kilka metod badawczych: przegląd literatury przedmiotu, metodę analizy opisowej, interpretacji i wnioskowania, ,a także metody ilościowe i jakościowe. Aby holistycznie podejść do problematyki podatku od nieruchomości, posłużono się analizami ilościowymi odpowiedzi respondentów kwestionariuszy ankietowych oraz danych udostępnianych przez Ministerstwo Finansów. Jako podstawowe narzędzia analizy wykorzystano statystyki opisowe (m.in. wskaźniki dynamiki, struktury). Wyniki przedstawiono w formie zarówno tabelarycznej, jak i wykresów, które opatrzono rozbudowanym komentarzem. Publikacja adresowana jest do środowiska akademickiego oraz do praktyków – przedstawicieli środowisk lokalnych.
s. 173
Keywords: samodzielność dochodowa gmin; władztwo podatkowe; podatek od nieruchomości; systemy wartościowe; systemy mieszane; koncepcja strefowania podatkowego