Struktura terminowa stóp procentowych w Polsce w świetle modelu DSGE - Acedański, Jan (The Term Structure of Interest Rates in Poland in a DSGE Model, 2010)
Celem pracy jest zbadanie, jaki wpływ na kształt struktury terminowej stóp procentowych w Polsce mają zaburzenia makroekonomiczne. Wykorzystano przy tym model DSGE małej gospodarki otwartej, uwzględniający strukturę terminową stóp procentowych, którego parametry oszacowano metodą bayesowską z dodatkowymi ograniczeniami na implikowaną premię czasową na rynku obligacji. W efekcie tego zabiegu pokazano, że na dynamikę krzywej dochodowości dominujący wpływ mają zaburzenia monetarne: polityki pieniężnej oraz celu inflacyjnego. Mniejsze znaczenie mają zaburzenie produktywności inwestycji oraz preferencji konsumpcyjnych. Zaburzenie preferencji konsumpcyjnych zmienia kształt krzywej dochodowości, natomiast pozostałe oddziałują przede wszystkim na jej położenie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 13-23