Fundusze sekurytyzacyjne jako innowacja na polskim rynku powierniczym - Antkiewicz, Sławomir (Securitization Funds as an Innovation on the Polish Investment Market, 2010)
Polski rynek finansowy swoimi charakterystykami niewątpliwie zbliża się do rynków rozwiniętych. Fundusze sekurytyzacyjne mają coraz większe znaczenie z każdym rokiem. Zwiększa się zarówno ich liczba, jak i wartość poszczególnych transakcji. Coraz więcej podmiotów miało już w swojej historii styczność z sekurytyzacją, zarówno w roli inicjatorów, inwestorów, jak i jako doradcy i pośrednicy. Sekurytyzacja jest wciąż na polskim rynku młodym instrumentem, a mimo coraz większej świadomości uczestników rynku, wciąż stosunkowo mało rozpoznawalnym. Jeśli chodzi o wartość rynku, to wciąż są to wartości znacznie ustępujące innym krajom europejskim, co oznacza, że przy sprzyjających okolicznościach, także prawnych, istnieje pole wzrostu dla transakcji sekurytyzacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 24-33