Uwagi o funkcjonujących definicjach przeciętnego zwrotu OFE - Białek, Jacek (Some Remarks about the Functioning Definitions of the Average Return of OFE, 2010)
W polskim prawie funkcjonuje definicja przeciętnej stopy zwrotu grupy Otwartych Funduszy Emerytalnych, która - jak pokazano [zob. Gajek, Kałuszka 2000] - nie spełnia pewnych ekonomicznie zasadnych postulatów. W pracy [Białek 2005] proponuje się alternatywną definicję i udowadnia, iż wartości omówionych miar z reguły tworzą określony porządek. Okazuje się jednak, że relacje zachodzące pomiędzy miarami mogą się zmieniać, a w pewnych ekstremalnych sytuacjach miary te wykazują anomalne zachowania. Wybór odpowiedniej miary oceny efektywności OFE jest więc nadal kwestią otwartą, a jednoczeń- nie bardzo ważną, ze względu na ustawowo określony tzw. minimalny zwrot. W pracy dokonano porównania wymienionych miar i poddano dyskusji ich stosowalność. Rozważania dotyczą modelu stochastycznego z czasem dyskretnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 34-43