Analiza struktury przychodów i kosztów technicznych w polskich zakładach ubezpieczeń z podziałem na grupy ubezpieczeniowe dla lat 2006-2008 - Chmielowiec-Lewczuk, Magdalena (An Analysis of Technical Incomes and Costs Structure for Polish Insurance Companies with Division of Insurance Classes in the Period of 2006-2008, 2010)
Największy udział w przychodach technicznych mają obecnie składki z ubezpieczeń na życie (grupa 1). Struktura kosztów w dziale I jest proporcjonalna do przychodów, i to dla wszystkich pozycji kosztowych. W dziale II wygląda to nieco inaczej. Największe znaczenie w składce mają ubezpieczenia komunikacyjne, ale struktura kosztów jest wyrównana dla wszystkich grup ubezpieczeniowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 68-74