Wykorzystanie procentowych instrumentów pochodnych w polityce pieniężnej banku centralnego do wyodrębniania oczekiwań rynkowych w warunkach wzrostu zmienności na rynkach finansowych - Dziwok, Ewa (Using Interest Rate Derivatives in Monetary Policy of Central Bank for Market Expectations Extracting in Condition of High Financial, 2010)
Rynek procentowych instrumentów pochodnych stanowi jedno z podstawowych źródeł oczekiwań rynkowych wykorzystywanych w polityce pieniężnej banku centralnego, a stopień jego rozwoju w istotny sposób determinuje jakość pozyskiwanych danych. Znaczący rozwój rynku procentowych instrumentów pochodnych pozwala wykorzystać ten typ instrumentów do wyodrębniania oczekiwań rynkowych, a efekty tych badań mogą być wiarygodne dla prowadzonej polityki pieniężnej. Model Svenssona pozwala na badanie oczekiwań dowolnych stóp w przyszłości. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie możliwości wykorzystania kwotowań pochodnych instrumentów procentowych w polityce pieniężnej banku centralnego (przy wyodrębnianiu oczekiwań rynkowych) w warunkach rosnącej zmienności na rynkach finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 95-102