Polityka pieniężna i budżetowa a zmiany stóp zwrotu z indeksów giełdowych na przykładzie krajów Grupy Wyszehradzkiej - Łon, Eryk (Monetary and Budget Policy Against Return Rates from Stock Indexes on the Example of the Visegrad Group Countries, 2010)
W artykule bada się stopy zwrotu z indeksu giełdowego w zależności od zmian charakteru polityk pieniężnej i budżetowej. Badania prowadzi się na przykładzie krajów Grupy Wyszehradzkiej. Bada się zarówno zmiany charakteru polityk pieniężnych i budżetowych krajowych, jak i strefy euro. Z badań w7ynika, że warto inwestować na rynkach akcji wybranych krajów w warunkach łagodzenia polityk pieniężnych i budżetowych. Należy zaś unikać inwestycji na owych rynkach w warunkach zaostrzania polityk pieniężnych i budżetowych. Prawidłowości te zachodzą odniesieniu do polityk pieniężnych i budżetowych zarówno krajowych, jak i strefy euro.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 235-242