Przesłanki sekurytyzacji portfeli kredytów hipotecznych banków uniwersalnych - Półtorak, Bogusław (The Reasons of Securitization of Universal Banks Mortgage Portfolio, 2010)
Artykuł ma na celu przedstawienie problematyki wykorzystania w Polsce sekurytyzacji hipotecznych kredytów straconych i regularnych, które były udzielane przez banki uniwersalne w latach 2004-2008. Tempo rozwoju rynku kredytów hipotecznych w Polsce w latach 2004-2008 ukazuje, że rola sprawnego systemu finansowania rynku nieruchomości dla gospodarki jest znacząca. Szersze wykorzystanie sekurytyzacji aktywów przez banki uniwersalne będzie uwarunkowane poprzez konieczność finansowania długoterminowej akcji kredytowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 367-375