Wybrane metody oceny ofert zabezpieczenia finansowego, częściowo lub całkowicie opartego na indeksach pogody - Preś, Juliusz (Selected Methods of Financial Protection Offers Valuation, Partially or Completely Based on Weather Indices, 2010)
Jednym z najczęściej spotykanych w praktyce problemów związanych z aplikacją finansowych instrumentów pochodnych w celach asekuracji, zwłaszcza tych związanych z pogodą, jest zagadnienie wyboru najlepszej oferty. W tej pracy przedstawiono dwie grupy metod, które stosowane łącznie pozwalają rozwiązać ten problem. Empiryczny przykład producenta energii w Europie został wykorzystany jako przykład aplikacji tych metod w praktyce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 376-384