Dynamiczna ocena efektywności portfeli wybranych funduszy inwestycyjnych - Śmiech, Sławomir (Dynamic Evaluation of the Efficiency of Selected Investment Funds, 2010)
Tradycyjne metody oceny efektywności portfeli funduszy inwestycyjnych nie biorą pod uwagę możliwości zmiany ich struktury. Jeśli jednak zmiany składu portfeli są znaczące, wówczas należy oceniać efektywność za pomocą innych metod. Celem artykułu jest zweryfikowanie tezy o stabilności struktury portfela. Ponadto przedstawiono pewne metody umożliwiające dynamiczną ocenę efektywności portfeli, a uwzględniające zmiany ich struktury.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 422-430