Wpływ stopnia dywersyfikacji na ryzyko portfela akcji na przykładzie wybranych strategii kontrariańskich - Welc, Jacek (Impact of Increasing Diversification on Selected Risk Measures in the Case of Several Contrarian Strategies, 2010)
W artykule zbadano wpływ zwiększania stopnia dywersyfikacji na kształtowanie się wybranych miar ryzyka na przykładzie kilku strategii kontrariańskich na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 1998-2009. Badanie wykazało, iż w przypadku najpopularniejszych i najbardziej teoretycznie uzasadnionych mnożników wyceny zachodzi silna ujemna relacja pomiędzy liczbą spółek w portfelu a ryzykiem portfela (zwiększanie liczby spółek w portfelu pociąga za sobą redukcję całkowitego ryzyka). Przeprowadzone badanie wydaje się również potwierdzać, iż wraz ze wzrostem liczby spółek w portfelu relacja stopy zwrotu do ryzyka rośnie do pewnego momentu, po czym po przekroczeniu pewnego progu dywersyfikacji relacja ta zaczyna się zmniejszać.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 441-449