Metody oceny ryzyka suszy w ubezpieczeniach upraw rolnych w polskim obszarze klimatycznym - Wieteska, Stanisław (Drought Insurance for Cultivation in Poland, 2010)
Od 1 lipca 2008 r. rolnicy obowiązkowo muszą ubezpieczać swoje uprawy. Jednym z trudniejszych rodzajów ryzyka dotyczącego uprawy w Polsce jest susza. W artykule przytaczamy kilka definicji suszy, metod jej pomiaru i częstości jej występowania. Prezentujemy oddziaływanie państwa za pomocą licznych aktów prawnych w celu łagodzenia skutków suszy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 471-484