Sytuacja na rynku nieruchomości na podstawie danych bilansowych głównych deweloperów w Polsce - Zielińska-Sitkiewicz, Monika (Situation on the Real Estate Market Based on the Data Sheet of the Main Developers in Poland, 2010)
W związku z sytuacją ekonomiczną na świecie główne firmy deweloperskie w Polsce znacznie ograniczyły plany dotyczące ich rozwoju. Szacunki Polskiego Związku Firm Deweloperskich informują, że firmy w nim skupione wstrzymały realizację od 80 do 90% planowanych inwestycji. Powstaje zatem pytanie: jak w zaistniałym kryzysie rynku mieszkaniowego i finansowego faktycznie radzą sobie główne firmy deweloperskie w Polsce? W artykule do badania wybrano siedem dużych firm deweloperskich: Echo, Polnord, LCC, Gant, Dom Development, Ronson oraz JW. Construction, które notowane są na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Analizie poddano dane finansowe z bilansów i rachunków wyników w okresie od 1 stycznia 2008 r. do 31 marca 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 501-513