Vliânie krizisa na ocenku bankovskih uslug, predostavlâemyh internet-servisami na polʹskom rynke dlâ rozničnyh klientov - Hmelâž, Vitolʹd (Wpływ kryzysu na ocenę usług bankowych oferowanych przez serwisy internetowe klientom detalicznym na polskim rynku, 2009)
Podstawowym celem artykułu jest identyfikacja wpływu kryzysu na ocenę indywidualnej bankowości internetowej w Polsce. W pierwszej części tekstu przedstawiono niekorzystne zjawiska kryzysowe, które wystąpiły na rynku indywidualnego klienta banków, szczególnie w bankowości internetowej. Następnie ogólnie zaprezentowano badanie dotyczące oceny serwisów świadczących usługi banków internetowych przeprowadzone w zeszłym roku. W opracowaniu zawarto wnioski dotyczące zmiany doboru kryteriów stosowanych do obecnych warunków kryzysowych, a także przeprowadzono uproszczoną analizę działalności czterech banków internetowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 18-31