Obzor otdelʹnyh aspektov raboty rossijskoj platežnoj sistemy v usloviâh finansovogo krizisa - Bajdukowa, Natalʹâ Vladimirovna (Przegląd poszczególnych aspektów funkcjonowania rosyjskiego systemu płatniczego w warunkach kryzysu finansowego, 2009)
W artykule zanalizowano poszczególne aspekty funkcjonowania narodowego systemu płatniczego Rosji. Pokazano zalety wdrożenia jego poszczególnych składowych - systemu BTPE (bankowych terminowych płatności elektronicznych) pracującego w systemie czasu realnego. Autor tekstu podkreśla, że problem niepłatności ma swoje specyficzne przyczyny i symptomy, daje także zalecenia, które pozwolą uniknąć niepłatności, może jakie mogą wystąpić w rosyjskim systemie płatniczym w czasie kryzysu finansowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 9-17