Krizis na finansovyh rynkah, regulâcionnaâ politika i dobrosovestnaâ bankovskaâ praktika v Polʹše - Gospodarovič, Andžej; Voznevska, Gražyna (Kryzys na rynkach finansowych, polityka regulacji i dobre praktyki bankowe w Polsce, 2009)
W artykule przedstawiono rozważania dotyczące najważniejszych przyczyn, które doprowadziły do pojawienia się obecnie występującego kryzysu na rynkach finansowych. Analizie została poddana aktualna sytuacja sektora bankowego. Na tym tle wskazano działania mające na celu ograniczenie negatywnych skutków kryzysu, w tym regulujące rozwiązania, i zastosowanie dobrych praktyk bankowych jako instrumentu kształtowania reputacji banków w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 51-60