Bankovskaâ sistema Rossii v usloviâh krizisa - Lebedeva, Marina Evgenʹevna (System bankowy Rosji w warunkach kryzysu, 2009)
W artykule scharakteryzowano dynamikę rozwoju sektora bankowego Rosji okresu przedkryzysowego 2005-2008. Omówiono w nim powstałą w Rosji strukturę sektora bankowego i wypracowane mechanizmy finansowania i kredytowania ekonomiki, które przesądziły o specyfice przebiegu kryzysu w Federacji Rosyjskiej. Nakreślono podstawowe problemy sektora bankowego Rosyjskiej Federacji w obecnym czasie. Wyznaczono kierunki rozwoju systemu bankowego Rosji w okresie pokryzysowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 86-93