Czy nowa ekonomia instytucjonalna jest neoklasyczna? - Godłów-Legiędź, Janina (Is New Institutional Economics Neoclassical?, 2009)
W artykule rozwijana jest teza, że rozwój nowej ekonomii instytucjonalnej oznacza ważny przełom w myśli ekonomicznej końca XX wieku. Za najważniejsze przejawy tego przełomu i odejścia od neoklasycznej ortodoksji uznaje się odejście od uproszczonej formy racjonalności jako maksymalizacji i akcentowanie znaczenia kwestii koordynacji ludzkich działań. Takie ujęcie, wbrew wielu interpretacjom, oznacza uznanie, że twórcy nowej ekonomii instytucjonalnej nawiązują bezpośrednio do ekonomii Smitha, pośrednio do Veblena, natomiast ekonomia neoklasyczna oznaczała ewolucję niezgodną z fundamentami myśli założyciela ekonomii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 28-42
Keywords: nowa ekonomia instytucjonalna; ekonomia neoklasyczna; przedmiot ekonomii; racjonalność; koordynacja; koszty transakcyjne