Ekonomika instytucjonalna - poważna oferta pod adresem polskiej myśli ekonomicznej - Stankiewicz, Wacław (Institutional Economics - a Serious Offer Directed at Polish Economic Thought, 2009)
Odwołując się do aktualnego stanu i perspektyw rozwoju ekonomiki instytucjonalnej, autor podejmuje próbę określenia charakteru oferty, którą ona kieruje do polskiej myśli ekonomicznej, i skupia uwagę na trzech problemach, podporządkowanych ogólnie schematowi "popyt-podaż" i przechodzeniu od ogółu do szczegółu oraz od teorii do praktyki. Chodzi konkretnie o ocenę miejsca i roli ekonomiki instytucjonalnej w powszechnej myśli ekonomicznej oraz o jej start i perspektywy rozwoju w ramach naszego ustroju społeczno-gospodarczego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 43-50
Keywords: ekonomika instytucjonalna; teoria projektowania mechanizmów