Konwencje jako instytucje na jednolitym rynku europejskim - Klimczak, Mikołaj (Conventions as Institutions of Single European Market, 2009)
W pracy przedstawione zostały dwie koncepcje analizy koordynacji rynkowej. Pierwsza z nich to stworzona we Francji szkoła ekonomii konwencji, która posiada wiele punktów wspólnych z ekonomią instytucjonalną. Druga to socjologiczna koncepcja zakorzenienia (embeddedness) rynków w sieciach społecznych. Autor prezentuje teoretyczny sposób ich połączenia w jedną koncepcję analizy rynków w oparciu o konwencje jakościowe, a w ostatniej części pracy rozważa możliwości wykorzystania tych koncepcji do analizy struktur jednolitego rynku europejskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 62-74
Keywords: konwencje; instytucje; koordynacja rynkowa; sieci społeczne