Demokracja, rynek a zachowania społeczne - Tkocz, Zygmunt (Democracy, Market, and Social Behavior, 2009)
Artykuł przedstawia różne teorie, głównie ekonomiczne, analizujące demokrację przez pryzmat rynku. Stąd przesłanki ekonomiczne są w omawianych teoriach pierwszoplanowe, ale i zachowania społeczne ludzi znajdują się w polu zainteresowania omawianych teorii. W demokracji istotne są przede wszystkim zachowania wyborców. W omawianych teoriach są one oceniane jako zależne od tego, co się wydarza na rynku i dotyczy bezpośrednio jednostek biorących udział w wyborach. W artykule rozważane są typy osobowości społecznych, które są związane z działaniem na rynku oraz są konsekwencją różnych poglądów politycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 108-127
Keywords: demokracja; rynek; zachowania społeczne; wybory; preferencje indywidualne; zasada większości; wola kolektywna