Analiza historyczna w ekonomii instytucjonalnej oraz w ekonomii głównego nurtu w kontekście trudności z wyjaśnieniem cyklu koniunkturalnego - Polszakiewicz, Barbara (Historical Analysis in Institutional Economics and in Mainstream Economics in the Context of Difficulties in Explaining the Business Cycle, 2009)
W artykule przedstawione zostały teoretyczno-metodologiczne sugestie skierowane na przezwyciężenie obecnego impasu w wyjaśnianiu mechanizmu cyklu koniunkturalnego. Z jednej strony podjęto próbę sformułowania uniwersalnej definicji cyklu, a z drugiej, wykorzystano analizę historyczną przy jego identyfikacji w okresie po II wojnie światowej w dwóch ważnych gospodarkach: Stanów Zjednoczonych oraz Republiki Federalnej Niemiec.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 159-171
Keywords: ekonomia instytucjonalna; ekonomia głównego nurtu; analiza historyczna; cykl koniunkturalny