Rola instytucji w redukowaniu ubóstwa - Piotrowska, Maria (The Role of Institutions in Poverty Reduction, 2009)
Konceptualizacja biedy nadaje kształt strategiom redukowania ubóstwa. Jeżeli uzna się, że ubóstwo jest wynikiem powiązań między procesami ekonomicznymi, społecznymi i politycznymi, wówczas strategia redukowania biedy musi opierać się na trzech filarach: wzroście gospodarczym, rozwoju społecznym oraz zarządzaniu państwem. Instytucje oddziaływają na wszystkie trzy. Analiza ich natury pozwoli na pogłębienie wiedzy o sposobach łagodzenia ubóstwa. Celem artykułu jest zidentyfikowanie głównych instytucji, które mogą przyczynić się bezpośrednio lub pośrednio do redukowania biedy, oraz określenie mechanizmów, poprzez które instytucje te wpływają na ubóstwo. Główna teza sprowadza się do stwierdzenia, że współcześnie przewaga krajów bogatych nie leży w kapitale, ale w instytucjach. Powodem ubóstwa jest brak właściwych instytucji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 172-181
Keywords: ubóstwo; instytucje; wzrost gospodarczy; spójność społeczna; jakość rządzenia