Bezrobocie w ujęciu ekonomii instytucjonalnej - Jarmołowicz, Wacław; Woźniak-Jęchorek, Beata (Unemployment in Institutional Economics, 2009)
Zasługą ekonomii instytucjonalnej jest "ożywienie" myśli ekonomicznej dotyczącej roli gospodarki w społeczeństwie, a zwłaszcza pozycji i form instytucji (formalnych i nieformalnych) w społecznym procesie gospodarowania. Ważnym elementem analiz tego kierunku są problemy związane z funkcjonowaniem rynku pracy, w tym ze zjawiskiem bezrobocia. Stąd też głównym celem prezentowanego opracowania jest próba określenia istoty oraz przyczyn i skutków tzw. bezrobocia instytucjonalnego. Problem ten jest analizowany i oceniany właśnie przez pryzmat założeń i twierdzeń charakterystycznych dla ekonomii instytucjonalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 182-193
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; bezrobocie instytucjonalne; instytucje rynku pracy