Zróżnicowanie wynagrodzeń w województwie lubuskim - Antoszak, Paweł (Diversification of Salaries in the Lubuskie Voivodeship, 2023)
Celem artykułu jest przeprowadzenie oceny różnic w poziomach wynagrodzeń w województwie lubuskim w latach 2011-2020. Wykorzystano przeciętne miesięczne nominalne wynagrodzenia brutto. Na podstawie tych danych z wykorzystaniem metod statystycznych obliczone zostały odchylenia od przeciętnego wynagrodzenia brutto w województwie, dynamika wzrostu przeciętnych miesięcznych nominalnych wynagrodzeń brutto oraz odchylenie standardowe i współczynnik zmienności w województwie lubuskim. Do przeprowadzenia analizy i oceny zastosowano dane statystyczne publikowane w Rocznikach Statystycznych Urzędu Statystycznego w Zielonej Górze za lata 2011-2020.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 20-29
Keywords: wynagrodzenia; płace; region; sekcje gospodarki narodowej; salaries; wages; sections of the national economy