Potencjał obszarów metropolitalnych w ochronie zdrowia - Holecki, Tomasz; Sobczyk, Karolina; Robakowska, Marlena (The Potential of Metropolitan Areas in Healthcare, 2023)
Metropolie mają znaczny potencjał w obszarze ochrony zdrowia, kumulując kapitały, które odpowiednio wykorzystane mogą przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia populacji. Celem artykułu jest dokonanie analizy aspektów funkcjonalnych systemu ochrony zdrowia w obszarze metropolitalnym ze szczególnym uwzględnieniem zadań jednostek publicznych. Jako metodę badawczą zastosowano przegląd literatury, raportów branżowych, aktów prawnych oraz analizę i porównanie potencjałów infrastrukturalnych i kadrowych systemu ochrony zdrowia pomiędzy województwem śląskim a jego obszarem metropolitalnym. Artykuł stanowi podstawę do namysłu nad racjonalnym planowaniem wydatków publicznych, opracowywaniem strategii polityki zdrowotnej, a także zarządzaniem systemem zdrowotnym. Wskazuje potencjalne kierunki rozwoju, które mogą prowadzić do bardziej skutecznej i adekwatnej względem potrzeb zdrowotnych alokacji zasobów finansowych i organizacyjnych. Obecne spojrzenie na formę i zadania obszarów metropolitalnych zostało redefiniowane przez wzmocnienie ich roli w systemie ochrony zdrowia, co należy rozumieć jako zmianę układu z rywalizującego na kooperujący. Metropolie stanowią bowiem obszary, na których możliwa jest realizacja innej niż w pozostałych częściach kraju formuły organizacji oraz zarządzania ochroną zdrowia. Wynika to z materializacji idei elastycznego zarządzania przy użyciu nowoczesnych technik komunikacji, transferu wiedzy oraz wysokiej specjalizacji z wykorzystaniem istniejącej sieci komunikacyjnej, infrastrukturalnej i dostępności profesjonalistów medycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 40-48
Keywords: ochrona zdrowia; zarządzanie w ochronie zdrowia; metropolie; obszary metropolitalne; polityka regionalna; health care system; health care management; metropolis; metropolitan area; regional policy