Kapitał intelektualny jako istotny czynnik konkurencyjności polskich województw w latach 2016-2020 - Osińska, Monika (Intellectual Capital as a Significant Competitiveness Factor of the Polish Regions in 2016-2020, 2023)
Celem artykułu jest analiza zależności przyczynowo-skutkowych zachodzących pomiędzy komponentami kapitału intelektualnego województw a ich pozycją konkurencyjną. W tym celu zastosowano metodę PLS-PM. Uzyskane wyniki potwierdziły, że kapitał intelektualny jest istotnym czynnikiem konkurencyjności województw. Największy wpływ na pozycję konkurencyjną województw w 2019 roku miały kapitał osobowościowy i kapitał wiedzy, które istotnie wpływały na poprawę kapitału wizerunku województw. Kapitał wizerunku wyjaśnił ostatecznie ponad 88% zmienności pozycji konkurencyjnej województw. Badania potwierdziły, że największy poziom kapitału intelektualnego ma województwo mazowieckie, które zajmuje także najwyższą pozycję konkurencyjną. Ponadto przeprowadzone badanie pokazało, że komponenty kapitału intelektualnego zidentyfikowane jako istotne czynniki konkurencyjności województw w 2019 roku były również istotnymi czynnikami konkurencyjności w każdym z trzech wcześniejszych lat (2016, 2017, 2018) oraz w roku 2020.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 107-122
Keywords: kapitał intelektualny regionu; konkurencyjność regionu; modelowanie równań strukturalnych; SEM; modelowanie ścieżek; PM; regional intellectual capital; PLS-PM; cause-effect relationship; regional competitiveness