Wybrane aspekty organizacyjne i finansowe realizacji programów polityki zdrowotnej przez jednostki samorządu terytorialnego w Polsce - Woźniak-Holecka, Joanna; Sobczyk, Karolina (Selected Organizational and Financial Aspects of the Health Policy Programs Implemented by Local Government Units in Poland, 2023)
Jednym z przejawów polityki zdrowotnej realizowanej na poziomie lokalnym są samorządowe programy zdrowotne. Celem pracy jest określenie celów i działań jednostek samorządu terytorialnego w obszarze programów polityki zdrowotnej, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów organizacyjnych i finansowych. Badanie zostało przeprowadzone na próbie 405 jednostek samorządu terytorialnego z terenu całego kraju i oparte na ankiecie internetowej (CAWI). Jak wynika z badań własnych, jedynie niespełna 27,5% urzędów realizuje obecnie jakikolwiek program polityki zdrowotnej, 91,1% urzędów realizuje PPZ, korzystając z własnego budżetu, ale jednocześnie 46,4% urzędów przeznacza na ten cel niespełna 0,1% całości środków finansowych. Zaledwie 27,9% badanych jednostek pozyskuje dodatkowe środki w ramach dofinansowania działań przez NFZ. Problemy z realizacją programów polegają na trudnościach ze znalezieniem realizatora programu oraz brakiem wykwalifikowanej kadry na poziomie urzędu do jego przeprowadzenia. Obok niewielkich nakładów finansowych, skuteczność działań obniżają także uwarunkowania organizacyjne i trudności kadrowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 161-169
Keywords: programy polityki zdrowotnej; jednostki samorządu terytorialnego; zdrowie publiczne; ekonomika zdrowia; health policy programs; local government units; public health; health economics