Segmentacja rynku dóbr trwałego użytkowania na podstawie danych niemetrycznych - Dziechciarz-Duda, Marta (Segmentation of Consumer Durables Market with the Use of Nonmetric Data, 2009)
Artykuł przedstawia wyniki badania mającego na celu wyodrębnienie homogenicznych grup nabywców dóbr trwałego użytkowania. W przeprowadzonym badaniu segmentacyjnym przetestowano użyteczność jednej z hierarchicznych metod aglomeracyjnych dla danych porządkowych. Szczególnie użyteczną techniką przydatną do analizy tego typu danych niemetrycznych okazała się metoda średniej klasowej. W jej wyniku wyodrębniono segmenty konsumentów rynku dóbr trwałych. Słowa kluczowe: dobra trwałego użytkowania, dane niemetryczne, segmentacja nabywców, metoda średniej klasowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 34-46
Keywords: dobra trwałego użytkowania; segmentacja nabywców; metoda średniej klasowej