Skalowanie wielowymiarowe jako narzędzie segmentacji rynku turystycznego w podregionach Polski - Bąk, Iwona; Wawrzyniak, Katarzyna (Multidimensional Scaling as an Instrument of Segmentation of the Tourist Market in Subregions of Poland, 2009)
W artykule dokonano segmentacji rynku turystycznego w Polsce z zastosowaniem skalowania wielowymiarowego w dwóch wariantach: wariant I - rzeczywiste wartości mierników ruchu turystycznego zastąpiono rangami, wariant II - wykorzystano rzeczywiste wartości mierników. Dla każdego wariantu wydzielono i scharakteryzowano cztery segmenty rynku turystycznego. Następnie porównano otrzymane wyniki. Słowa kluczowe: skalowanie wielowymiarowe, segmentacja, rynek turystyczny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 58-68
Keywords: skalowanie wielowymiarowe; segmentacja; rynek turystyczny