Jakość klasyfikacji województw Polski pod względem stanu zanieczyszczenia środowiska naturalnego - Sompolska-Rzechuła, Agnieszka (Quality of the Classification of Polish Voivodeships by the Natural Environment Pollution State, 2009)
Celem opracowania jest ocena jakości klasyfikacji województw Polski pod względem stanu zanieczyszczenia środowiska naturalnego oraz wyłonienie najlepszego podziału analizowanych obiektów. Jakość dokonanego podziału została oceniona za pomocą mierników określających stopień heterogeniczności poszczególnych grup i punktów izolowanych w danej klasyfikacji. W klasyfikacji wykorzystano metodę mediany i Warda, na różnych poziomach dendrogramu oceniono jakość klasyfikacji oraz dokonano wyboru podziału najlepszego. Badanie przeprowadzono w przekroju województw Polski, a informacje statystyczne dotyczą roku 2005. Lista zmiennych diagnostycznych obejmowała główne obszary podlegające zanieczyszczeniom, tj. powietrze, wodę i glebę. Obliczenia wykonano w programach Statistica i Taksonomia numeryczna. Słowa kluczowe: jakość klasyfikacji, stan środowiska naturalnego, dendrogram, mierniki heterogeniczności grup
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 69-79
Keywords: jakość klasyfikacji; stan środowiska naturalnego; dendrogram; mierniki heterogeniczności grup