Działalność gmin w obszarze majątkowym w latach 2004-2007 - Werwińska, Agnieszka (The Activities of Local Government Units in the Area of Local Assets in 2004-2007, 2009)
Cele opracowania to identyfikacja czynników wpływających na salda majątkowe gmin, określenie wpływu sald majątkowych na salda budżetowe oraz analiza wskaźnikowa gospodarki finansowej gmin w obszarze majątkowym w latach 2004-2007. Przeprowadzone badania wskazują, iż głównymi czynnikami sald majątkowych gmin w tym okresie była ich działalność inwestycyjna oraz przyrost poziomu środków, jakie na te cele były przeznaczane w okresie poddanym analizie. Stwierdzono również duży stopień finansowania działalności gmin w obszarze majątkowym środkami wygospodarowanymi w ramach działalności bieżącej oraz dobrą zdolność kredytową sektora gmin. Słowa kluczowe: gospodarka finansowa gmin, saldo budżetowe gmin, saldo majątkowe gmin, analiza wskaźnikowa gospodarki finansowej gmin
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 80-91
Keywords: gospodarka finansowa gmin; saldo budżetowe gmin; saldo majątkowe gmin; analiza wskaźnikowa gospodarki finansowej gmin