Regresja liniowa jako narzędzie szacowania fundamentalnych współczynników Beta na przykładzie spółek giełdowych z sektora maszyn przemysłowych - Welc, Jacek (A Linear Regression as a Tool to Estimate Fundamental Betas on the Example of Stock Market Companies From Industrial Machinery Sector, 2009)
W artykule zaprezentowano możliwość wykorzystania regresji liniowej do szacowania fundamentalnych współczynników Beta spółek. Ponieważ współczynnik ten należy do podstawowych parametrów w większości wycen metodą zdyskontowanych wolnych przepływów pieniężnych, regresja liniowa tego parametru stanowi użyteczne narzędzie analityczne wspierające proces wyceny. Oszacowana regresja liniowa współczynników Beta giełdowych spółek z sektora maszyn przemysłowych wykazała nie tylko zadowalający stopień dopasowania do danych rzeczywistych, ale również zgodne z teorią kierunki parametrów strukturalnych. Narządzie to pozwala zatem nie tylko na dokładniejsze szacowanie współczynników Beta (co ma szczególne znaczenie w przypadku wycen spółek niepublicznych), ale również umożliwia identyfikację zmiennych fundamentalnych wykazujących najsilniejsze statystycznie związki z ryzykiem inwestycyjnym spółek. Słowa kluczowe: współczynnik Beta, regresja liniowa, wycena spółek
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 213-223
Keywords: współczynnik Beta; regresja liniowa; wycena spółek