Metody doboru zmiennych w procesie klasyfikacji obiektów symbolicznych - Dudek, Andrzej; Wilk, Justyna (Feature Selection Methods in Symbolic Objects Classification Process, 2009)
Jednym z kluczowych etapów procedury klasyfikacyjnej jest wybór zmiennych. W procedurze klasyfikacji należy uwzględnić tylko te zmienne, które mają zdolność do grupowania obiektów w jednorodne klasy. Zagadnienie doboru zmiennych jest szczególnie utrudnione w sytuacji, gdy zbiór obiektów jest opisany zmiennymi symbolicznymi. Złożona struktura zmiennych symbolicznych uniemożliwia aplikację klasycznych procedur. Problematyka wyboru zmiennych symbolicznych jest podejmowana w niewielu pracach. Celem artykułu jest przedstawienie podejść w procesie selekcji zmiennych symbolicznych, a także prezentacja metody selekcji zmiennych symbolicznych opracowanej przez Ichino.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 84, s. 20-28
Keywords: klasyfikacja; dóbr zmiennych; analiza danych symbolicznych