Wpływ rozszerzenia UE w 2004 r. na przepływ kapitałów portfelowych do nowych krajów członkowskich - Augustyński, Iwo (The Impact of EU Enlargement in 2004 on Portfolio Flows into New Member Countries, 2009)
Artykuł ma na celu próbę weryfikacji dwóch związanych ze sobą hipotez badawczych. Po pierwsze, biorąc pod uwagę fakt, iż postkomunistyczne kraje członkowskie Unii Europejskiej postawiły sobie za cel przynależność do tej organizacji praktycznie zaraz po wprowadzeniu demokratycznego systemu rządów, należy stwierdzić że sam akt przyjęcia nowych członków bezpośrednio nie wpłynął na wzrost przepływu kapitałów do tych krajów. Po drugie proces przemian ekonomicznych, instytucjonalnych i prawnych prowadził do zwiększania się międzynarodowych przepływów portfelowych w badanej grupie państw w porównaniu z Bułgarią i Rumunią, które wstąpiły do Unii w późniejszym terminie. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 17-26