Program konwergencji jako element procedury wielostronnego nadzoru salda budżetowego w Polsce, Czechach i na Węgrzech - Baran, Bernadeta (The Convergence Programme as an Element of Multilateral Fiscal Surveillance Procedure in Poland, the Czech Republic and Hungary, 2009)
Celem artykułu jest analiza najważniejszych założeń programów konwergencji Polski, Czech i Węgier. Zaprezentowane zostaną m.in.: aktualna sytuacja finansów publicznych, szacunki dotyczące kształtowania się wielkości deficytu budżetowego i długu publicznego w przyszłości (na podstawie wskaźników rozwoju sytuacji gospodarczej), jak również różnice wynikające z ostatnich założeń. Wskazane zostaną także środki polityki budżetowej i gospodarczej podejmowanych lub proponowanych dla osiągnięcia celów programu (m. in. analiza kosztów i korzyści znaczących reform strukturalnych) oraz perspektywa realizacji średniookresowego celu budżetowego (Medium-term Budgetary Objective - MTO). (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 27-39